Seminari sobre contextos de comissariat, formació i producció

Col·lectivaccions: seminari sobre contextos de comissariat, formació i producció, és una proposta que es dirigeix a artistes, dissenyadors i mediadors emergents interessats en expandir la seva formació, i donar-se a conèixer en diverses experiències, casos pràctics i estratègies relacionades amb la conceptualització, realització i producció d’un projecte expositiu.

PRODUÏT PER:

ORGANITZACIÓ

  • José Antonio Delgado Garcia
  • Rachel Fendler
  • Judit Vidiella
  • col·laboració docent: Roser Vallès Cerdà

LOCALITZACIÓ

  • FABRA I COATS - FÀBRICA DE CREACIÓ
    C. de Sant Adrià, 20 - 08030 Barcelona

  • +34 932 566 150

  • www.fabraicoats.bcn.cat

COL·LABORA:

 

PONENTS

Nora Ancarola (Sotsdirectora ESDA Llotja)

(Buenos Aires, 1955) Artista visual i docent. Gestiona MXEspai/Edicions1010, amb Marga Ximenez i des de l’any 2010 és sotsdirectora de l’Escola Llotja. Des de finals del vuitanta la seva obra reflexiona al voltant de qüestions d’identitat, estereotips i les relacions interpersonals en un context en constant transformació a través de llenguatges i suports molt diversos. Ha realitzat exposicions i projectes en ciutats com a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Madrid, Montreal, Copenhaguen, Belgrado, París, entre d’altres. El seu últim projecte itinerant ha estat Trilogia de la Privadesa, en col·laboració amb Marga Ximenez. Des del seu lloc a Llotja, treballa en la promoció dels projectes creats en les seves aules, a la vegada que interrelacionar-los amb els debats i les problemàtiques de l’entorn contemporani.

Llotja, com a Escola Superior d’Art i Disseny en continu replantejament, treballa actualment en la línia d’incorporar els nous paradigmes de la societat i la cultura del segle XXI amb renovats plantejaments pedagògics. L’objectiu és crear un itinerari professional basat en les relacions en xarxa amb altres entitats i centres professionals. Fruit d’aquestes intensions, neix la necessitat d’organitzar un seminari d’aquestes característiques. Durant el mateix, l’escola aportarà la seva àmplia experiència en el camp de la producció i direcció de projectes expositius, així com en la recepció d’exposicions itinerants d’altres centres d’art, institucions i iniciatives, entenent el format expositiu com un estratègia imprescindible en la formació integral dels alumnes i una manera de provocar sinergies i intercanvis.

Alberto Peral (Co-director de l’espai Halfhouse, artista independent)
Alberto (Santurce, 1966) és artista i cofundador amb Sinéad Spelman de Halfhouse, centre especialitzat en la producció i la exhibició de projectes artístics i en l’intercanvi i residència d’artistes internacionals. Ha exposat a importants centres d’Art i galeries com el Reina Sofia, Hamburger Banhoff (Berlin) IMMA Irish Museum of Modern Art (Dublin), Helga de Alvear, Fucares, Senda, +R ,etc . La seva obra hi és present a importants col·leccions d’art contemporani. Del seu recorregut professional rescatem per al seminari una reflexió sobre la continuïtat de la construcció i reconstrucció del discurs d’una obra en el procés de materialització i contextualització expositiva. El muntatge i producció final d’un projecte no és només una qüestió tècnica, sinó un espai a on es conformen estratègies físiques íntimament relacionades amb el processos de creació. www.halfhouse.org
Mireia c. Saladrigues (artista i investigadora)
Mireia (Terrassa, 1978) centra la seva pràctica en l’estudi del públic, així com les vies de recepció i les condicions a les que s’exposa l’espectador. Recentment ha entrat de ple en la investigació sobre la institució como a espai de producció social, el reflex de la societat de control en la seva estructura artística i quins són els mecanismes que fixen les funcions del públic en temps del capital salvatge. Altres temes que la preocupen són l’alteritat pel que fa a la traducció cultural, la distància entre l’art contemporani i el gruix de la població, el retorn del treball artístic cap a l’àmbit social que ha marcat la seva gènesi i el respecte pel treball artístic com a una categoria social i professional. Mireia ha sigut creadora EN RESIDÈNCIA durant l’edició 2012-13, però ha estat també vinculada a altres projectes pedagògics i ha impulsat diverses iniciatives col·lectives i editorials. Actualment és investigadora del programa internacional de Doctorat a la Universitat d’Arts de Hèlsinki, és artista resident a Hangar i està representada per la galeria àngels barcelona. Les seves exposicions s’han vist a Espanya, Europa, Nord Amèrica i Asia. www.mireiasaladrigues.com
Oriol Fontdevila i Txuma Sánchez (equip gestor de la Sala d’Art Jove)
Sala d’Art Jove, un centre que depèn de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, porta a terme actualment un dels programes d’art emergent claus de la ciutat i s’ha consolidat com indispensable en la professionalització del sector per a comissaris, artistes i educadors, proposant dinàmiques de treball i programes interdisciplinaris. En el seminari ens interessa recuperar aquesta forma interdisciplinària i cooperativa de construir un discurs col·lectiu en un projecte expositiu i per l’altra, presentar noves línies comissarials que recuperen la neomaterialització de l’art com a espai de pensament. Oriol Fontdevila, comissari independent, i Txuma Sánchez, artista visual, formen part de l’equip de gestió de l’equipament.
Sant Andreu Contemporani (equip directiu)
Sant Andreu Contemporani (SAC) és un programa públic dedicat a l’art emergent al Districte de Sant Andreu (Barcelona), articulat al voltant del Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas. Durant la ponència en Jordi Pino (director de SAC) introduirà la presentació, posant en context la línia de treball del centre i la seva política d’apostar per l’art emergent. Desprès presentaran en Pablo G. Polite (equip gestor de SAC) i en Fito Conesa (artista i comissari ocasional), sobre la seva experiència com a comissaris d’ART/FÒNIC a la edició de 2011 del Premi Miquel Casablancas.
Javier Rodrigo Montero (Coordinador del projecte Transductores)
Investigador i educador d’art. Coordinador amb Antonio Collados de Transductores, projecte internacional de recerca, pedagògic i cultural impulsat pel Centro de Arte Jose Guerreo de Granada. Desenvolupat en diversos països des de l’any 2009 amb exposicions, tallers, recerques i dues publicacions específiques. Coordinador i editor de diverses publicacions i jornades en torn pedagogies col·lectives, polítiques culturals i educació/mediació cultural. Ha col·laborat en recerques i projectes de mediació/ formació en museus i centres d’art com Centro de Arte Nacional Reina Sofia, MACBA, Fundació Pilar i Joan Miró, Fundació Museus de Quito, La Virreina o Museu d’Art Modern Esbaluard, entre altres. Coordina amb Artaziak el projecte de mediació de Tabakalera Centro de Arte de Donosti, així com diversos projectes de mediació i recerca aplicada. www.transductores.net | redesinstituyentes.wordpress.com
Prof. Aida Sánchez de Serdio Martín (Investigadora independent)

Educadora, investigadora i treballadora cultural en els àmbits de la cultura visual, l’educació i les pràctiques artístiques col·laboratives. És doctora en Belles Arts i ha estat docent en la Unitat de Pedagogies Culturals de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona durant 15 anys. En l’actualitat és professora del màster oficial “Arts visuals i educació, un enfocament construccionista” i del programa de doctorat “Arts i educació”, ambdós de la Facultat de Belles Arts. També és membre del grup d’investigació consolidat “Esbrina – subjectivitat i entorns educatius contemporanis” de la Universitat de Barcelona. Ha estat professora visitant a a la Universitat de Lisboa (Lisboa, Portugal), al Goldsmiths College (Londres, Regne Unit), a la Universitat d’Umea (Umea, Suècia), a la Universidad de la República (Montevideo, Uruguay), i a l’Escola Superior d’Art (Zurich Suïssa), entre altres. També ha escrit nombrosos articles i capítols de llibre sobre les connexions entre art, educació i política cultural. A banda de la seva trajectòria acadèmica, ha format part o col·laborat en projectes educatius i culturals com ara l’Associació per a joves Teb, Artibarri, Pràctiques dialògiques (Museus Es Baluard), Transductores, Zones de Contacte (La Virreina Centre de la Imatge), Transductores, Polièdrica, etc.

ENLLAÇOS:

Cristian Añó (Coordinador de SINAPSIS)
Actualment Sinapsis desenvolupa el projecte Polièdrica. Espai de consulta Polítiques, Cultural de Proximitat i pràctiques culturals col·laboratives ( 2012-…), tutoritza els projectes “educatius” de la Convocatòria 2013 de la Sala d’Art Jove i Desenvolupa el Programa de Mediació de Can Felipa. Ha format part de l’equip de gestió del CA Tarragona. Centre especialitzat en pràctiques artístiques i mediació cultural conjuntament amb Cèlia del Diego i Jordi Ribas (2011-2013). Ajuntament de Tarragona i Generalitat de Catalunya. Des de el CA Tarragona proposa i coordina el LABmediació (2011-2012). Entre els projectes desenvolupats estarien el taller de Cocreació per entitats de l’àmbit social En Relació conjuntament amb Marta Ricart o l’Obert per reflexió. Laboratori de treball en xarxa i producció cultural i artística, coordinat i conduint les sessions conjuntament amb Javier Rodrigo (2011-2012). Baumannlab. Laboratori de Creació Jove. Disseny, posada en marxa i gestió de Sinapsis conjuntament amb Laura Fusté (Técnica del Servei de Joventut), Ajuntament de Terrassa (2010-2012); Aula a la Deriva. Pràctiques d’aprenentatge en 8 contextos. Conjuntament amb Oriol Fontdevila, La Fundició, Javier Rodrigo i Sitesize (2011-2012); Trans_Art _Laboratori. Context educatiu. Un projecte en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona, Centre Cívic Can Felipa, Escola Miralletes i Institut Sant Josep de Calassanç, Barcelona (2009 – 2011) Procés de treball que inclou una recerca, una publicació, un projecte resident i una residència artística i una exposició . Punt de partida. Procés per reflexionar en torn a la programació d’Arts Visuals de Terrassa. Ajuntament de Terrassa (2008). Trans_Art_08. Laboratori de pràctiques artístiques. Context sanitari, Recerca i Publicació Art en Context Sanitari (Conjuntament amb Rachel Fendleri Javer Rodrigo) i les residències artístiques de les artistes Tanit Plana i Laia Solè a l’Hospital de Sant Pau. Ideat i dirigit per Sinapsis, Barcelona (2008 – 2009); Trans_Art_06. Laboratori de pràctiques artístiques. Context de realització: Illa Fort Pienc. Projecte en col·laboració amb el Districte de l’Eixample, Barcelona (2005 – 2007). Sis Residències artístiques acollides per els equipaments de l’illa Fort Pienc. Més informació a: www.sinapsisprojectes.net.

12 de FEBRER

LES FASES DE PRODUCCIÓ I MUNTATGE

En aquesta jornada de treball es presentaran i discutiran qüestions al voltant de la búsqueda de recursos per a la ideació del projecte artístic; les resolucions tècniques i pràctiques del disseny de la peça/peces; les fases, previsions i dificultats del muntatge, etc.
10:00 h. REGISTRE DELS ASSISTENTS
APERTURA
10:30 h. Francesc Navarro Pérez-Dolz
Director de l’Escola Llotja
10:40 h. Oriol Martín
Director de programas y acción territorial de l’Agència Catalana de la Joventut
10:50 h. Llucià Homs i Capdevila
Director de promoció de sectors culturals, ICUB
PONÈNCIES CONVIDADES
11:00 h. Nora Ancarola Sotsdirectora ESDA Llotja
12:00 h. Alberto Peral Co-director de l’espai Halfhouse, artista independent
13:00 h. Mireia c. Saladrigues Artista independent
14:00 h. DESCANS
16:00 - 19:00 h. SESSIÓ DE TALLER amb José Antonio Delgado, Rachel Fendler, Judit Vidiela (Col·lectivaccions) i Roser Vallés (Llotja)
16:00 h. Introducció a la metodologia i formació dels equips de treball
16:30 h. Presentació dels eixos de treball i realització del taller
18:30 h. Posada en comú

13 de FEBRER

LA CONCEPCIÓ D'UN PROJECTE EXPOSITIU

En aquesta sessió es parlarà de la importància del discurs en el disseny expositiu, especialment quan es tracta d’exposicions col·lectives i projectes en grup, i el paper que diverses institucions locals tenen en la gènesi de línies discursives de treball.
APERTURA
10:30 h. _ Resum de les activitats del dia anterior (equip gestor Col·lectivaccions) _ Introducció al tema principal del dia: Representació Fabra i Coats
PONÈNCIES CONVIDADES
11:00 h. Oriol Fontdevila & Txuma Sanchez Equip directiu de la Sala d'Art Jove
12:00 h. Jordi Pino (Sant Andreu Contemporani) Pablo G. Polite + Fito Conesa (comissaris d'ART/FÒNIC, a la edició de 2011 del Premi Miquel Casablancas)
13:00 h. Debat. Posada en comú a partir dels temes tracts durant el matí.
14:00 h. DESCANS
16:00 - 19:00 h. SESSIÓ DE TALLER amb José Antonio Delgado, Rachel Fendler, Judit Vidiela (Col·lectivaccions) i Roser Vallés (Llotja)
16:00 h. Presentació dels eixos de treball
16:30 h. Realització del taller (amb els equips de treball establerts el primer dia)
18:30 h. Posada en comú

14 de FEBRER

ELS DIÀLEGS ENTRE DISCURSOS COMISSARIALS I EDUCATIUS

L’últim dia del seminari estarà dedicat a repensar la creació de discurs i el gir educatiu en el comissariat; els debats en els contextos de mediació; el paper de la formació en el treball per projectes; les pedagogies crítiques i culturals, etc.
APERTURA
10:30 h. _ Resum de les activitats del dia anterior (equip gestor Col·lectivaccions) _ Introducció al tema principal del dia: Representació Sala Jove
PONÈNCIES CONVIDADES
11:00 h. Javier Rodrigo Coordinador del projecte TRANSDUCTORES
11:30 h. Cristian Añó Coordinador de SINAPSIS
12:00 h. Treball en grups. El públic es divideix per treball amb en Javier o en Cristian amb el motiu de poder interrogar i debatre els temes emergents a partir dels casos presentats.
13:00 h. Debat. Posada en comú a partir dels temes tractats durant el matí. Amb la contribució de l'Aida Sánchez de Serdio.
14:00 h. DESCANS
16:00 - 19:00 h. SESSIÓ DE TALLER amb José Antonio Delgado, Rachel Fendler, Judit Vidiela (Col·lectivaccions) i Roser Vallés (Llotja)
16:00 h. Presentació dels eixos de treball
16:30 h. Realització del taller (amb els equips de treball establerts el primer dia)
18:30 h. Posada en comú